Hvad er egentlig din rigtige størrelse i tøj? Sizero zero? Vanity size? Størrelse 0?

Hvorfra ved vi om vi hvor store vi er? Fra vores størrelse i tøj!

Men det er kun et tal, hvor producenter og detailhandlere har lavet spillereglerne, almindeligvis kendt som “Vanity Size”.

Tøjet er med tiden blevet “lidt større” end hvad mærkaten antyder. Forklaringen er den simple, at vi bliver stadig federe!

Et marketing trick, der primært er rettet mod kvinder, er de lidt konkave spejl i omklædningsrummet, som gør at du ser tyndere ud, i en forsøg på at smigre din forfængelighed, og selvfølgelig få dig til at købe tøjet.

Hvis en kvinde kun med nød og næppe kan skrue sig ned i en størrelse 38, så vil hun ikke være alt for ivrig efter at købe en 40, derfor er der større chance for at sælge hende en “mere generøs” 38!

Ingen skade skedt – alle kender jo spillets regler! Men hvad nu, hvis tallet for størrelse har ændret sig så meget, at det har sundhedsmæssige konsekvenser?

Dagens størrelser viser faktisk mindst en størrelse for lidt i forhold til mærkaten. Jeans i størrelse 30, du ved, hvad det betyder – chok – afsky – næsten en frygtet eller ønsket US Size Zero!

Åh gud – stakkels pige, anoreksi – spiseforstyrrelse etc. Men faktisk er den unge dame slank, attraktiv og sund, og lever ikke af kaffe og light cigaretter!
Hun er i virkeligheden en sund og perfekt 10’er – ikke en anoreksisk pind!

Det at tøjfabrikanter gør grin med os, og at de smigrer vores forfængelighed er én ting, men at de risikerer vores sundhed er en anden!

Når en kvinde læser, at den gennemsnitlige danske kvindestørrelse 42 har alvorlige helbredsmæssige risici på grund af overvægt, og da hun selv tror hun er en 38’er som det jo står på mærkaten, siger hun:

Pyh! Det er ikke alt for dårlig, jeg er faktisk OK….
Men information om helbredsmæssige risici er baseret på faktiske målinger, og ikke hvilket tal der står på mærkaten!

Sådan måler du dig selv:
Barm – Mål den største del af brystet med armene langs siden
Talje – Mål din naturlige talje, når du står oprejst
Hofter – Mål den bredeste del mellem talje og knær med fødderne samlet

Amerikanske postordrefirmaer har opfundet Size 0, men de har snydt!
Oprindelig var det en salgsstrategi, for at få kvinder til at føle sig bedre tilpas i en mindre størrelse, som få dem til at købe mere.

Men på grund af den offentlige bevidsthed om spiseforstyrrelser, bliver det ofte fejlagtigt antaget, at size 0 og 00 er blevet opfundet til “syge” – udsultede og radmagre – modeller.

I virkeligheden er size 0 eller 00 den mindste størrelse mange butikker fører. I USA og mange andre lande følges ikke den vedtagne standard for tøjstørrelser, hvilket resulterer i mindre og mindre “fake” størrelser på grund af forfængelighed.

Størrelserne har været under stor forandring de sidste 50’erne, men tempoet har accelereret – sammen med det stigende antal overvægtige eller fede kvinder.
I 1950’erne var den gennemsnitlige kvinde 160 cm høj og havde 87 – 90 cm store hofter, sammenlignet med dagens kvinde der er 5 cm højere og 20 – 30 cm bredere om hofterne.

Kort sagt ville en gennemsnitlig kvinde i midten af forrige århundre idag bruge size 0 i jeans!

Som følge af kulturelt pres, især forfængelighed, har specielt amerikanske tøjstørrelser i væsentlig grad flyttet sig væk fra denne standard.

I stedet følges den mere løst definerede standard US catalog sizes. Disse er i gennemsnit 6 størrelser større end den oprindelige standard:

For eksempel er en størrelse 12 fra den gamle standard i dag blevet til en størrelse 6, mens en størrelse 6 på den gamle skala ville være hvad der er i dag er kendt som size 0.

Konsekvensen af fake tøjstørrelser, hvor alle kropsmål er blevet større – men selve benævnelsen for størrelse mindre er at slanke kvinder der indtil for et par år siden brugte størrelse 32, ikke længere er i stand til at finde tøj der passer :-(