Hvad er DIN rigtige Størrelse?

Hvad er Din rigtige Størrelse?

Hvordan ved de fleste af os, hvor store vi er? Vi ved det fra vores størrelse i tøj!
Men det er kun et tal, hvor producenter og detailhandlere har lavet spillereglerne, også kendt som “Vanity Size”.

Tøjet er med tiden blevet “lidt større” end hvad mærkaten antyder. Forklaringen er den simple, at vi bliver stadig større!

Et marketing trick, der primært er rettet mod kvinder, er de lidt konkave spejl i omklædningsrummet, som gør at du ser tyndere ud, i en forsøg på at smigre din forfængelighed, og selvfølgelig få dig til at købe varen.

Hvis en kvinde kun med nød og næppe kan skrue sig ned i en størrelse 38, så vil hun ikke være alt for ivrig efter at købe en 40, derfor er der større chance for at sælge en “mere generøs” 38! Måske ingen skade skedt – alle kender jo spillets regler.

Men hvad nu, hvis tallet for størrelse har ændret sig så meget, at det har sundhedsmæssige konsekvenser? Dagens størrelser viser faktisk mindst en størrelse for lidt i forhold til mærkaten.

Jeans i størrelse 30, du ved, hvad det betyder – chok – afsky – næsten en frygtet eller ønsket US Size Zero!
Åh gud – stakkels pige, anoreksi – spiseforstyrrelse etc. Men faktisk er den unge dame slank, attraktiv og sund, og lever ikke af kaffe og light cigaretter! Hun er i virkeligheden en sund og perfekt 10’er – ikke en anoreksisk pind!

Det at tøjfabrikanter gør grin med os og smigrer vores forfængelighed er én ting, men at risikere vores sundhed er en anden!

Når en kvinde læser, at den gennemsnitlige danske kvinde med en størrelse 42 har alvorlige helbredsmæssige risici på grund af overvægt, og hun selv kun er en 38’er, siger hun: Pyh! det er ikke alt for dårlig, jeg er faktisk OK….

Men, den information er baseret på faktiske målinger, og ikke hvilket tal der står på mærkaten!

Sådan måler du dig selv:
Barm: Mål omkring den største del af dit bryst med armene ned langs siden.
Talje: Mål løst omkring din naturlige talje, når du står oprejst.
Hofter: Mål omkring den største del af din krop mellem talje og knær når du står med fødderne samlet.

tøj i størrelse size zero

Size 0 er opfundet af amerikanske postordrefirmaer, som har snydt med målene. Oprindelig var det en salgsstrategi, for at få kvinder til at føle sig bedre tilpas i “en mindre størrelse”, som at få dem til at købe mere.

Men på grund af den offentlige bevidsthed om spiseforstyrrelser, bliver det ofte fejlagtigt antaget, at size 0 og 00 er blevet opfundet til “syge” – udsultede og radmagre – kvinder. I virkeligheden er size 0 (eller 00) den mindste størrelse mange butikker fører.

I USA og andre steder følges ikke standarden for størrelser, hvilket resulterer i “mindre og mindre” størrelser grunnet forfængelighed.
Størrelserne har været under stor forandring de sidste 50 år, men tempoet har accelereret – sammen med det stigende antal overvægtige eller fede kvinder.

I 1950’erne var den gennemsnitlige kvinde 160 cm høj og havde 87 – 90 cm store hofter, sammenlignet med dagens kvinde der er 5 cm højere og 20 – 30 cm bredere om hofterne. Kort sagt ville den gennemsnitlige amerikanske kvinde i midten af forrige århundre idag bruge en size 0 i jeans!

Som følge af kulturelt pres, især forfængelighed, har specielt nordamerikanske tøjstørrelser i væsentlig grad flyttet sig væk fra denne standard. I stedet følges den mere løst definerede standard US catalog sizes.

Disse er i gennemsnit 6 størrelser større end den oprindelige standard. For eksempel er en størrelse 12 fra den gamle standard i dag blevet til en størrelse 6, mens en størrelse 6 på den gamle skala ville være hvad der er i dag er kendt som size 0.

De største konsekvens af forfængeligheden i størrelser inflation er, at slanke kvinder der indtil for et par år siden brugte størrelse 32, ikke længere er i stand til at finde tøj der passer.

Udgivet
Kategoriseret som Blog

Skrevet af Susanne Bjørkmann

Jeg blogger med stor Glæde om Skønhed. I over 13 år skrev jeg hver Uge for Femina om Krop og Skønhed, og i over 8 år besvarede jeg LæserBrevene. Jeg har skrevet for mange andre, samt forfattet Bogen "Alt om skønhed", der i 1993 udkom i både Danmark og Finland i 36.000 Eksemplarer. Jeg har lavet Radio, og deltaget på Film og TV. Mere end 100 kendte og ukendte er makeup'et til UgeBlade og Magasiner. Sidst, men ikke mindst, så har jeg haft min egen SkønhedsKlinik siden 1983 med speciale i VægtTabsForLøbet FigurSlank, hvor flere 10.000'er af Kvinder er blevet Fit & Fabulous!